Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BEACH HANDBALL

Το Beach Handball είναι μία συμπληρωματική, διαφημιστική και ψυχαγωγική δραστηριότητα του Χάντμπωλ σάλας και - σε καμμία περίπτωση- δεν αποτελεί υποκατάστατο του Χάντμπωλ σάλας. Πρωτοεμφανίσθηκε ως δραστηριότητα το 1990 στην Ευρώπη (και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία), αρχικώς σε πειραματική μορφή, αργότερα με τη μορφή τοπικών Τουρνουά και μετέπειτα με τη μορφή και Διεθνών Τουρνουά. Το 1994 υιοθετήθηκε από τον υψηλότερο φορέα του αθλήματος, τη Διεθνή Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως (Ι.Η.F., Βασιλεία) και το 1995 από τον Ευρωπαϊκό του φορέα, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως (Ε.Η.F., Βιέννη).

To 1995 διοργανώνεται η 1η παγκόσμια αθλητική συνάντηση, στη Βραζιλία, στις παραλίες του Rio de Janeiro, σε στάδιο 20.000 θέσεων, ενώ το επίσημο "1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball" διεξήχθη το 2001 στην Akita της Ιαπωνίας. Το 2000 διοργανώθηκε το "1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα", στη Gaeta της Ιταλίας.

Η Χώρα μας είναι από τις πρωτοπόρους στην "υιοθέτηση" του αθλήματος σε διεθνές επίπεδο, αφού αυτό "εμφανίζεται" εδώ το 1995, στην παραλία του Σχοινιά (θέση Καράβι), στο Μαραθώνα. Το κλίμα, η μορφολογία της Χώρας, η καλοκαιρινή mentalite, αλλά και η διάθεση των ανθρώπων (αθλητών- προπονητών- παραγόντων- διαιτητών) του αθλήματος, το έκαναν ταχέως αναπτυσσόμενο με τη διοργάνωση Τουρνουά σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, αλλά και διεθνών Τουρνουά (πολλά από αυτά με χρηματικό έπαθλο) στην Αιδηψό (1996, 1997, 1998) και τις Ράχες της Λαμίας (1999, 2000, 2001).

Κορυφαία στιγμή αποτελεί η θεσμοθέτηση από την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος

ΔΥΝΑMΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΙΤΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Επίσης αξίζει να τονιστεί το άνοιγμα που έχει πραγματοποιηθεί από το Μπιτς Χάντμπολ. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη απήχησή του στο κοινό και η αθρόα προσέλευση του κόσμου κατά τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος Μπιτς Χάντμπολ Αξιοσημείτο είναι το γεγονός ότι φέτος η πρώτη μεγάλη διεθνής διοργάνωση στο χώρο του Μπιτς Χάντμπολ το 3ο Εuropean Beach Tour 2005 Masters ( το Champions League του Μπιτς Χάντμπολ κατά αντιστοιχία με το Χάντμπολ σάλας) φιλοξενήθηκε φέτος στην Παραλία Κατερίνης με ρεκόρ συμμετοχής ομάδων και με μεγάλη οργανωτική επιτυχία.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BEACH HANDBALL 2007


Η Εθνική Ομάδα Ανδρών - Γυναικών του Beach Handball θα συμμετέχει στις 10-15/07/2007 στο Rimini της Ιταλίας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Beach Handball 2007.

Μ Ο Ρ Φ Η Κ Α Ι Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Α Σ Τ Ο Υ BΕACH HANDBALL


Το Beach Handball παίζεται:
* Στην άμμο και σε γήπεδο διαστάσεων 27μ Μήκος Χ 12μ Πλάτος, σε εστίες κανονικών διαστάσεων.
* Με 3 παίκτες γηπέδου + 1 τερματοφύλακα ( και 4 αναπληρωματικούς)
* Σε 2 ημίχρονα των 10 λεπτών με 5 λεπτά διάλειμμα
* Τα γκολ μπορεί να μετρήσουν και διπλά αν σημειωθούν από τον τερματοφύλακα, εναέρια, ή από την γραμμή των 6 μέτρων.
* Υπάρχει νικητής για κάθε ένα από τα 2 ημίχρονα.
Όλα τα ανωτέρω καθιστούν το beach handball ένα άθλημα:
* Πολύ τεχνικό
* Ελκυστικό για τους θεατές και τους αθλητές/ριες.
* Δυναμικό.
* Θεαματικό.

Οι στόχοι της O.X.E., ως διοργανώτριας του Beach Handball στην Ελλάδα, συνοψίζονται ως εξής:

* Να καλυφθεί η θερινή περίοδος με μία αγωνιστική δραστηριότητα.
* Να διαδοθεί το Χάντμπωλ σε περισσότερο κόσμο.
* Να συνδυασθεί ο αθλητισμός, με την αναψυχή και τον τουρισμό.
* Να βελτιωθεί η συνολική εικόνα του Χάντμπωλ στην χώρα μας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δίνεται έμφαση στο θέαμα και τη διασκέδαση παρά στο αποτέλεσμα.

Δ Ι Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Ε Ι Σ

Η ραγδαία ανάπτυξη των αθλημάτων παραλίας, η θεαματικότητά τους, η προβολή τους από όλα τα Μέσα Ενημερώσεως και η φύση του ελληνικού καλοκαιριού, στρέφουν πολλούς εμπορικούς χορηγούς ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως στην διεκδίκηση διοργανώσεως Τουρνουά Βeach Handball υπό την σκέπη τους, αφού γνωρίζουν -εκ των προτέρων- ότι αυτό θα συγκεντρώσει πολύ κόσμο στην περιοχή τους και -ταυτοχρόνως- θα τους εξασφαλίσει ένα πολύ θετικό "πέρασμα" στα Μ.Μ.Ε. και "εικόνα" για το/τα προϊόν -τα τους.

Η Ο.Χ.Ε. -διά της Επιτροπής της του Beach Handball- εξετάζει κάθε τέτοια πρόταση (με επιτόπιες επισκέψεις, σύναψη συμφωνητικών κ.ο.κ.), πριν δώσει τη συγκατάθεσή της για τη Διοργάνωση και την συμπεριλάβει στο επίσημο Καλεντάρι της. Σε κάθε δε Διοργάνωση -πέραν των άλλων- παρίστανται μέλη της Τεχνικής Επιτροπής του Beach Handball, αρμοδιότητα των οποίων είναι η διασφάλιση της ποιότητος του τελικού προϊόντος.

Π Ρ Ο Β Ο Λ Η


Σχεδόν όλες μας οι διοργανώσεις -επί ελληνικού εδάφους- έχουν καλυφθεί από την τηλεόραση με "ζωντανές" καλύψεις: ΕT1, ΕΤ3, ΑΝΤ1, STAR Κεντρικής Ελλάδος και διάφορα τοπικά κανάλια, ενώ μεγάλη δημοσιότητα δίδεται τόσο από ολόκληρο τον γραπτό αθλητικό Τύπο, όσο και από τον ηλεκτρονικό.

Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Δ Ι Α Σ Τ Α Σ Η

Η Επιτροπή του Beach Handball της Ο.Χ.Ε., θέλησε να προσδώσει στο άθλημα και κοινωνική διάσταση, κάτι το οποίο μόνον θετικά ωφέλη μπορεί να αποφέρει τόσο για τη συνολική εικόνα του όσο και για τους χορηγούς- διαφημιζόμενους συνδεδεμένους με αυτό.

Έτσι, από το 2001 -σε συνεργασία με την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.)- επέλεξε τη Δράση της Ευρωπαϊκής Κοινότητος για την "Καταπολέμηση του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό", η οποία συνδυάζει το κοινωνικό με το αθλητικό μήνυμα.

Σε μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα των ομαδικών αθλημάτων στη Χώρα μας κίνηση, το σήμα της Ενέργειας αυτής (βλ. κατωτέρω) έφεραν στις φανέλλες τους οι διαιτητές του Beach Handball, τα φυλλάδιά της διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της Τελικής Φάσεως του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, και χρησιμοποιήθηκε ο λογότυπός της (ΚΑΤ.ΑΝΑ., ΚΑΤαπολέμηση ΑΝΑβολικών) στα έντυπα της Επιτροπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου